Levendige stadsvoortuin Groningen - tuinontwerp en aanleg

De wensen van de eigenaresse van deze kleine voortuin waren helder: meer groen aanbrengen met veel meer bloemen, het geheel levendiger maken, meer bijen en vlinders in de tuin.

 

 

De prachtige magnolia was al aanwezig, net als twee rozenstruiken en een klein bordertje met maagdenpalm. Verder bestond de tuin vooral uit grind en tegels. In het grind hadden zich in de loop van de jaren allerlei leuke plantjes spontaan gevestigd zoals botanische tulpjes, akkerklokje, eendagsbloem en muurleeuwenbek.   

 

Beplantingsplan-Robertplant-Watertuin-Wateropvang

Beplantingsplan

Het plan

Om zoveel mogelijk materialen te hergebruiken is er voor gekozen het grindconcept te omarmen en de beplanting aan te passen op droge arme omstandigheden. Op deze manier zal de tuin ook beter bestand zijn tegen periodes van droogte. De bestaande beplanting kon meestal blijven staan of is verplaatst. Om het geheel wat speelser te maken zijn er borderbakken gemaakt langs het pad en de stoep. Het overtollige grind is gebruikt waar tegels zijn verwijderd.

 

 

Tijdens de aanleg. Het pad heeft al zijn nieuwe verkleinde vorm en is opnieuw gelegd. Borderbakken en WADI worden aangelegd.  Er wordt zoveel mogelijk om de bestaande beplanting heen gewerkt.

Tuinaanleg-Robertplant-wateropslag-WADI

De regenton met groendakje en de goot met aansluiting op de WADI. 

Wateropslag en WADI

Een andere wens was een regenton om bij droogte de tuin te kunnen watergeven met regenwater. Er is gekozen voor een stijlvolle regenton met een plantenbak als deksel. Omdat er hier weinig regen valt is ook hier gewerkt met droogte bestendige vooral inheemse beplanting zoals Engels gras, driekleurig viooltje, wit vetkruid, bieslook, wilde marjolein. Zo is de regenton echt een leuk accent geworden.

 

Om de tuin nog levendiger te maken en een extra laag mee te geven is de regenton aangesloten op een goot die uitstroomt in een WADI. Hierdoor zal overtollig regenwater infiltreren op verschillende plekken in de tuin. Vanuit de goot stroomt het water over een rand, gemaakt van oude aanwezige bestrating, in het 1e gedeelte van de WADI. Bij een echte plensbui zal het 1e gedeelte overlopen naar een lager gelegen 2e gedeelte. Van daaruit kan het overtollige water uitstromen naar de stoep die afloopt naar de goot op straat. Ook kan de overloop vanuit de regenton met een kraan dichtgedraaid worden waardoor de toevoer naar de WADI stopt of wordt afgeknepen. Op deze manier kan goed worden ingespeeld op de neerslaghoeveelheid.  

Beplanting

De beplanting bestaat uit veel inheemse robuuste soorten zoals kleine pimpernel, aangevuld met wat mediterrane soorten en enkele siergrassen (trilgras en vedergras). Ook zijn er enkele inheemse heesters gepoot die zich goed lenen voor vormsnoei. Voor de voorjaars accenten zijn er verschillende soorten stinsenbollen zoals boerencrocus gebruikt. In het begin van de zomer trekt kogellook veel aandacht en insecten. Onder de magnolia staan asters en borstelkrans (zeldzame inheemse soort) voor de herfst en zomer accenten. In de WADI zijn penningkruid en blauwe knoop twee prachtige en ecologisch waardevolle soorten.

Robertplant-biodiversiteit-hommels-wildebijen-bodemleven

Steenhommeltjes hadden de bloeiende bieslook heel snel gevonden