Optimistisch idealistisch - Bevlogen - In verbinding met de klant

Natuurbeleving Idyllische eigen tuin

Ik ben Robert Freije en ik haal veel voldoening uit het creëren van een aantrekkelijke groene en gezonde leefomgeving. Ik ben een praktisch ingesteld buitenmens met oog voor de natuur. Wat mij echt energie geeft is het delen en toepassen van mijn plantenkennis om daarmee mensen te inspireren en te laten genieten van hun tuin.  Een plek waarin de natuur dichtbij is.

 

Planten hebben mij altijd gefascineerd. In eerste instantie vooral om hoe bloemen eruit zien en hoe je ermee een tuinsfeer kan creëren. Toen was ik me nog minder bewust van allerlei interacties met andere planten, de bodem en het dierenleven. Tijdens mijn opleiding in Wageningen heb ik me veel bezig gehouden met de vraag welke medicijnen door planten worden gemaakt en hoe ze dat doen. Maar ook hoe planten bepaalde stoffen gebruiken om zichzelf te beschermen of om met de omgeving te communiceren. Nu wordt ik ook erg geboeid door eetbare planten (wildpluk, moestuin en voedselbos) en de interactie met het dierenleven.

 

Mijn eigen tuin en leefomgeving zijn in de loop van de tijd steeds natuur inclusiever geworden doordat ik me meer ben gaan bezighouden met ontwerp, ecologie, plantenkennis, beplantingsplannen en biodiversiteit. Ik heb hierbij gemerkt dat het mogelijk is om een ontspannende natuurervaring in je eigen tuin te creëren. Daarbij hoeft de tuin niet perse het uiterlijk van wilde tuin te hebben of extreem veel onderhoud te vragen. Het volgen van de IPD opleiding ecologisch tuinontwerper heeft me hierin verder gevormd.

Robertplant-Robert Freije-Ecologisch tuinontwerp-natuur in de tuin-duurzame tuinmeubels

Ervaringen met Robert Plant

Van steriele stadstuin naar natuurparadijsje

Robert Plant: van steriele stadstuin naar natuurparadijsje

We dachten een mooi stukje natuur achter ons huis te hebben. Maar toen we vorig jaar een bijenvolk te logeren kregen, schrok de imker van het glad geschoren gazon, de vlakke vijver en de perken vol Annabella’s. Tot onze verrassing bleek onze tuin een doods lapje grond te zijn, ongastvrij voor bijen en andere dieren.

Robert Plant hebben we afgelopen winter erbij gehaald. De ecologische transformatie van een tuin vereist deskundigheid die je meestal zelf niet hebt: wij hadden bijvoorbeeld geen idee dat annabella’s steriel zijn, zodat insecten eraan voorbij vliegen. Robert heeft de brede ecologische expertise en plantenkennis die hij ook in onze strakke stadstuin flexibel heeft kunnen toepassen. Hij raadde ons aan de diepe vijver te verrijken met niveauverschillen en de inheemse planten die daarbij horen. Zijn tuinplan behoudt de rechte lijnen en witte tinten van het oorspronkelijke ontwerp, maar binnen die kaders kan de natuur vrij groeien en bloeien. Zijn adviezen en enthousiasme maakten het gemakkelijk om keuzes te maken bij de invulling van de details. Zoals met verschillende inheemse rozen, die op den duur de Annabella’s helemaal moeten gaan vervangen, en met de prachtige wilde waterplanten in de vijver. We zijn ook heel blij met hoe snel en efficient hij het grondwerk en onderhoud heeft uitgevoerd. En niet in de laatste plaats: de prijs-kwaliteit verhouding van zijn werk steekt zeer gunstig af bij dat van reguliere, niet-ecologische hoveniers waarmee wij ervaring hebben…!

We genieten dagelijks van Robert’s werk. We zitten we sinds de lente al in een klein natuurpark: in de borders zoemen de bijen en fladderen de vlinders, het strakke gazon is nu een vrolijke bloemenweide met inheemse plantjes en kruidjes, op het vijverstrandje poedelen en zonnen de merels met de kikkers en libellen.


Dankjewel Robert!

Matthijs den Besten, Helperzoom - Groningen

Natuurlijke bostuin Norg - Visie ontwikkeling en aanleg

Juli 2024 - Inspirerend en leerzaam tuinieren

In september vorig jaar betrokken we onze nieuwe woning met bosperceel. Onze eerste indruk was dat ons bos wat aandacht nodig had: er was weinig diversiteit, vooral aan grondbegroeiing, en het was hier daar wat saai om te zien. Maar, hoe begin je aan zoiets als je er zelf niet genoeg verstand van hebt? We wilden graag vooral werken met inheemse planten en bomen, en ook nadenken over eetbare varianten en het klimaatbestendig maken van ons bos.

We zagen een online filmpje van Robert dat ons direct aansprak. Vooral zijn visie en aanpak leken precies bij ons te passen. Dit voorjaar zijn wij dus met hem aan de slag gegaan.

Hij is eerst bij ons komen inventariseren en heeft uitgebreid met ons over het terrein gelopen en uitgelegd wat hij allemaal zag en aantrof. We bleken toch meer diversiteit te hebben dan we dachten, dus dat was mooi, maar hij zag wel veel mogelijkheden tot verbeteren en verfraaiing. Wat ons meteen opviel was zijn prettige manier van werken: hij ons nam helemaal mee in zijn denkproces, hij was zeer open voor onze wensen en ideeën, en hij legde ook heel veel uit over wat er wel en niet kon en hoorde te groeien in ons bos. Alleen daarvan al hebben we heel veel nuttige dingen geleerd die we ook zelf in de praktijk kunnen brengen.

We hebben inmiddels een aantal dingen uit het meerjarenplan gerealiseerd. We hebben bijvoorbeeld een paar wadi’s gegraven, op verschillende plekken nieuwe aanplant geplaatst, paadjes aangelegd, en we zijn het grasveld aan het verschralen om er een bloemenweide van te maken. Zelfs nu, na slechts een paar maanden, kan je het verschil al zien. Wij kijken uit naar de verdere ontwikkelingen, inclusief een natuurvijver, geïnspireerd door de vijver bij Robert thuis, die laat zien wat een beetje water kan toevoegen aan een natuurtuin.

Al met al zijn wij bijzonder tevreden met de manier waarop Robert werkt. Het voelt als een echte samenwerking - als hij bij ons in de tuin bezig is doen we dat ook altijd samen. Ook de manier waarop hij plannen maakt maar toch flexibel blijft - bijvoorbeeld door dingen uit te proberen en mee te bewegen met hoe de natuur daarop reageert - vinden wij bijzonder prettig. Zo voelt het echt alsof ons perceel zich op een natuurlijke wijze ontwikkelt, met een beetje hulp van Robert en onszelf.

Voor iedereen die geïnteresseerd is in natuurlijk tuinieren en de leuke uitdagingen die dat biedt kunnen wij Robert van harte aanbevelen. Wij zijn er ieder geval erg blij mee.

Paulina & Bard, Norg

Natuurlijke tuin Haren - Ontwerp

''Robert is een enthousiaste en bevlogen vakman met kennis van en een hart voor biodiversiteit.
Hij reageert snel op onze vragen.
Hij heeft op een prettige en methodische wijze onze wensen vertaald naar een creatief, uniek en organisch tuinontwerp.''

A.&E. uit Haren 

Levendige stadsvoortuin Groningen - Ontwerp en aanleg

"Robert Plant heeft mijn voortuin aangepakt. Tegels eruit, plantjes erin. Hij heeft ook een regenton geplaatst en daarbij een kleine wadi aangelegd. Ik ben erg blij met de manier waarop hij deze klus heeft geklaard. We hebben veel overleg gehad over zaken als het ontwerp, planten die tegen droogte kunnen, inheemse planten, hergebruik van materialen.

Het fijne vind ik dat hij mee denkt en met praktische en creatieve oplossingen komt. En dat hij niet alleen een ontwerp maakt voor je tuin, maar dit ook uitvoert. Daarbij werkt hij netjes en georganiseerd. Het allerleukste vind ik dat ik nu meer groen en daardoor ook veel meer insecten in mijn tuin heb."

Ida uit Groningen


Werkgebied

De regio Groningen - Haren - Assen is het werkgebied van Robert Plant.


Uitgangspunten

Welke dienst je ook gebruikt, de werkwijze van Robert Plant kenmerkt zich altijd door flexibiliteit, plezier, goed luisteren en hart voor de natuur.

In de uitvoering ligt het accent op werken met planten om tot het mooiste resultaat te komen.  Beplantingsplannen hebben een mooie gelaagdheid en een natuurlijke uitstraling. Er wordt ook veel gewerkte met bloei opvolging. Een voorbeeld hiervan is een later uitlopend siergras waartussen in het vroege voorjaar verschillende voorjaarsplantjes of bolletjes een fris beeld geven met vroege nectar voor wilde bijen en andere insecten. 

Ook is er veel aandacht voor de bodem met haar bodemleven. Het fundament onder soortenrijkdom, weelderigheid en veerkracht in de tuin.

Lees hieronder meer uitgangspunten van Robert Plant.

Beplanting

  • Minder tegels, meer groen
  • Gebruik van op natuurlijke wijze gekweekte beplanting en zaaigoed (biologisch of ecologisch)
  • Tegengaan hittestress door vergroening
  • Veel eetbare planten
  • Gebruik van sterke (b.v. droogtebestendige) beplanting, afgestemd op huidige klimaatuitdaging
  • Waar mogelijk bestaande beplanting hergebruiken
  • Nectarboog: goede spreiding van het voedselaanbod van nectar en pollen voor insecten
  • Jaarrond interessant beeld creëren door gebruik van planten die ook voor en na de bloei interessant zijn. Denk b.v. aan planten met mooie zaaddozen die in de winter berijpt zijn.

Bodemleven

  • Bodemleven wordt versterkt met compost en mulch
  • Bodemleven met rust laten door zo weinig mogelijk bodembewerking toe te passen
  • Kunstmest wordt niet gebruikt, want niet duurzaam en slecht voor het bodemleven
  • Toepassing mycorrhizale schimmels om aanplant goede start te geven en bodemleven te stimuleren

Biodiversiteit

  • De tuin als biodiversiteitshub. We vormen zo een schakel met natuur of met andere (biodiverse) tuinen. Op die manier wordt het gehele ecosyteem ondersteund.
  • Hoog gehalte aan inheemse beplanting om insecten en vogels zo maximaal voedsel en onderdak te bieden en de tuin in te lokken.
  • Het ontwerp werkt verbindend met de omgeving en de woning.
  • In het ontwerp sturen op diervriendelijke inrichting om het dierenleven te verleiden de tuin te bezoeken of te bewonen. Bijvoorbeeld door creëren van verschillende biotoopjes en het ophangen van een nestkast of bijenhotel.

Duurzaamheid

  • Hergebruik (of liever nog upcycling) van materialen en beplanting waar mogelijk.
  • Gebruik van duurzame materialen, zowel op gebied van levensduur als op de footprint van productie en transport.
  • Voorkeur voor handgereedschap waar mogelijk en eventueel electrisch gereedschap.
  • Uitsluitend werken met veenvrije potgrond en tuinaarde. 
  • In het geval van plagen wordt gestreefd naar een natuurlijke wijze om balans te herstellen. Denk aan biologische middelen, natuurlijke vijanden lokken, omstandigheden veranderen. Gif of middelen zoals azijn of zout die slecht zijn voor bodemleven en ander leven worden niet gebruikt.  
  • Verstoring bij aanleg en onderhoud zo laag mogelijk houden. Denk aan zo veel mogelijk handmatig werken en goed kijken naar aanwezige natuurwaarden. 

Water

  • Veel water in de tuin. Van vijver tot waterschaal en van wadi tot regenton. Voor veel leven en beleving of om kostbaar drinkwater te besparen.

In de media